logo_ODM_advocaten-def
logo_ODM_advocaten-def

Verzekeringen in de Bouw en de ABR-verzekering

13/02/2023

In house bedrijfsseminarie over Verzekeringen in de bouw en de ABR-verzekering

 

Op 13 februari sprak Robert Bernard (Vanbreda Risk & Benefits) op een in house seminarie voor de medewerkers van het kantoor Opdebeeck over Verzekeringen in de Bouw en over de ABR-verzekering.

 

ABR-verzekering staat voor alle bouwplaatsrisico’s-verzekering. Een ABR-verzekering is niet wettelijk verplicht, maar kan wel contractueel verplicht worden opgelegd (bv. bij overheidsopdrachten).

Kort gezegd dekt een ABR-verzekering in een eerste luik de eigen schade aan het verzekerd voorwerp. Welke bouwactor daarvoor verantwoordelijk is speelt daarbij geen rol. Deze polis dekt dus grosso modo de materiële beschadiging of het materieel verlies die zich tijdens het bouwen heeft voorgedaan aan de werken en aan de bouwmaterialen die geleverd maar nog niet verwerkt zijn.

 

In een tweede luik/afdeling dekt een ABR-pols de schade aan een ander veroorzaakt door de deelnemers aan de werken op basis van extra-contractuele aansprakelijkheid of op basis van burenhinder. Dit tweede luik, de aansprakelijkheidsverzekering, is dikwijls voorzien in een ABR-polis maar dat is niet steeds het geval. Dikwijls komt deze dekking ook maar in tweede rang dus na de BA-dekking.

 

Kennis en inzicht in Bouwverzekering is in onze branche de bouw- en vastgoedsector van belang. We hebben in onze praktijk veel te maken met Bouwverzekeringen in het algemeen en de ABR-verzekering in het bijzonder. Als advocaat moeten we elke dag de aansprakelijkheden van de verschillende partijen in het bouwproces verbinden met bouwverzekeringen.

 

Het werd een interessant seminarie met een heldere, verstaanbare en actuele uitleg. Voor ons moet een seminarie concreet en praktisch toe te passen zijn. En dat was het ook.

 

De Verzekeringen in de bouw en de ABR-verzekering werden grondig besproken aan de hand van voorbeelden en schadegevallen. Onder meer volgende topics werden besproken:

•             Een algemeen kader / overzicht van de verschillende bouwverzekeringen

•             Wat is er verzekerd onder de ABR-verzekering

•             Bouw en onderhoudstermijn bij ABR-verzekering

•             De betaling van de vergoeding

•             Enzovoort.